Oktobertävling digital

Oktobertävlingen bedömdes av Eksjö fotoklubb. Såhär skriver de om sin bedömning:

Vi har bedömt 12 digitala bidrag. Det är alltid svårt att bedöma andras bilder då en samlad värdering blir och exempel om det är svårt fångade motiv och därför en prestation att få till en bild eller om man ser till det mer konstnärliga i bilden. Vi ställer oss därför: Hur länge skulle bilden få hänga i mitt vardagsrum innan den bytts ut. Om man känner att bilden ger en positiv upplevelse under en längre tid ja så får den mer beröm.

12. Tidaholms nya logga Alf Bogren
Denna bild är för oss dokumentär till sitt innehåll och visar loggan klart och tydligt. Tekniskt har fotografen inte gjort något speciellt för att göra bilden spännande. Ex annat perspektiv. Lekt med kompositionen. Bilden är tagen i starkt solsken och blir av den anledning ganska hård i kontrasterna. Vi tror att en annan tid på dagen hade gjort bilden mer spännande med några skuggeffekter

11. Lugn och ro i skogen Carina Lilja
Titeln och motivet stämmer helt överens. Bilden innehåller ljus-strimmor som verkar vara från relativt tidigt på morgonen och med en antydan till dimma mellan träden. Vi tycker fotografen har fått lite för mycket med i bilden så det viktiga i bilden drunknar i helheten. Gå närmare? beskära bilden so ljus strimmorna blir tydligare för det de som skapar bilden. Bilden blir lite mörk tillföljd av långt avstånd till ljuset. något hård i kontrasten. I gamla dagar ville man ha sagt att men skulle använda ett mjukt fotopapper, om det finns någon hos Er som minns detta.

10. VattendropparDaniel Lindström
Droppar på ett grönt löv. Bilden omfattar många droppar och det kan ge ett rörigt resultat. Fokusera på några droppar. Sättet bilden är tagen skapar ett djup i bilden. Bilden är med bra skärpa och innehåller på ett fint sätt bara en färg – grönt. En bild som man först tilltalas av men efter en tid tappar betraktaren förtjusningen.

9. Suntaks gamla kyrkaDaniel Lindström
En svart/vit bild som genom detta val skapar en förstärkning av att bilden också är gammal. Bilden är med bra kontrast och skärpa. Bilden saknar dramatik. Motivet ligger i centrum och bilden är fotograferat i ansiktshöjd, alla dessa parameter skulle ha kunnat användas till att förstärka berättelsen i bilden – nu får den närmast karaktären av fotografisk dokumentation. Tekniskt bra

8. Kors på himlenAlf Bogren
En intensiv solnedgång som tävlar med linjerna i himlen om vår uppmärksamhet. Således en riktigt fin bild med fina solnedgångsfärger. En bild med hög WAOO effekt men förlorar snart vår uppmärksamhet, det dock roligt sett med linjerna på himlen. Bra skärpa. 

7. PlaygroundSara Ahlin
Ett skuggspel med tre barn på en lekplats. Vi tycker det var bra sett. färgerna stämmar inte i hela motivet, nästan så det borde ha varit svart/vit bild så vi inte störs av ovidkommande färg. Vi noterar att bilden är kvadratisk vilket vi tycker är ett bra format till denna bild.

6. En liten tulipan Carina Lilja
Fina avstämda färger i bilden – dock störs vi av att bakgrunden inte är mer suddig så vi inte hade sett de lilla blommorna i toppen av bilden. Här är det fin skärpa på kronbladen och ljuset gör att de blir lätt genomskinliga och vi ser fin ådring i det ena kronblad. Det vita området i vänstra sida av bilden stör uppmärksamheten.

5. StjärnflockaMaud Sjöstedt
Linnés döttrar är ett annat namn på blomman. På grund av den ovanligt harmoniska och helt vita bakgrund får bilden karaktären av ett stilleben men också något grafiskt över sig. Vi ser inte vart ljuset kommer ifrån, inga skuggor. Så trots blommorna ligger i flera nivåer får bilden något större djup över sig, men en fin bild som kunde ha använt till en bok i botanik – men konstnärligt ??

4. Glada vingslagPeter Brolin
Fotografen har vitsat till titeln, Glada som flyger i bilden. Snygg fågelbild med fin skärpa och fina färger.Det saknas dock något för att bli en vinnarbild, action? eller annorlunda komposition. Vi förstår dock att man måste trycka på knappen då det bara är en kort stund den befinner sig på rätt ställe.

3. Kungen med glimten i ögatPeter Brolin
Vi har en fågelfotograf i vår klubb och han beskriver lavande hur svårt det är att fånga detta motiv då denna fågel rör snabbt – fint fångad. Skulle dock ha vunnit på en annan komposition där fågeln var i gyllenesnittet i högre sida, åtminstone beskär bilden något. Fina färger men som sagt ett svårt motiv.

2. MelonenMaud Sjöstedt
Vi tror det är en Galiamelon. men vi får tankar till en annan planet och rymden. Bilden väcker många tankar. Denna bild har väldigt mycket mörkt blått till vänstre i bilden. den skulle kanske vinna på att ha varit kvadratisk istället. Men ett annorlunda sätt att fotografera melonen. bra kontrast och ljus i bilden

1. Smoking hotSara Ahlin
Denna bild i svart/vit, väcker många känslor med tankar på sommaren och grillning. vi tycker det var smart att detta motiv blev just svart/vit för då stör inte väggen bakom grillen. Bra tekniskt utförande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *