Majtävling digital Motto ”Förfall”

I maj lämnade vi endast in digitala bilder. Bollnäs FK fick uppdraget att bedöma våra bilder, både de i maj och de i april. Mottot för maj-bilderna var ”förfall”. Såhär kommenterar de detta uppdrag:

”Det här med motto ger bildskapandet en extra dimension. Det gäller ju att tolka mottot så att betraktaren förstår vad man menar. Vi tycker att mottot har följts i samtliga bilder, några låg väl kanske på gränsen i vårt tycke.
Vinnarbilden var klar från början hos oss, men annars var det diskussioner kring flera bilder. Kom ihåg att resultatet är våra personliga åsikter. Att följa ett motto kräver mer av fotografen, så vi säger bara: BRA JOBBAT.”

Här kommer resultatet:

Plats 16. Förfall 2 Göran Lyman

Plats 15. Takvåg Per Gyllingberg

Plats 14. En helt vanlig trädgård Sara Ahlin

Plats 13. Förfall Göran Lyman

Plats 12. Fridhemsbrott Daniel Lindström

Plats 11. Se igenom Daniel Lindström

Plats 10. Ensam och förbrukad Carina Lilja
En välförtjänt pension efter ett livsverk. Hjulet bilder en vacker diagonal, som hade blivit ännu tydligare om bildens övre del beskurits. Bra färgskala.

Plats 9. Förfallet livsverk Carina Lilja
En tid som var. Släden och andra redskap förvarades nog i ladan med de vackra dörrarna, nu är de förpassade till att återvända till naturen. Ett fint ljus sveper över marken. Det blir en liten berättelse med släden i förgrunden och ladan i bakgrunden.

Plats 8. Sönderfallande Sara Ahlin
Ett årligen återkommande förfall. Mycket fint mönster och struktur i lövet. Passar bra i svartvitt. Vi diskuterade val av bakgrund och bilden hade vunnit på en renare bakgrund än den randiga.

Plats 7. Tulpanens sista dagar Maud Sjöstedt
En blommas förfall, tänk att förfall kan vara så vackert. Ett snyggt arbete med motivet. Bra teknik och avskalat med färger som passar bra ihop. Vi hade en diskussion om det var för vackert för att passa mottot, men vi kom fram till att mottot höll.

Plats 6. Bilskrot Peter Brolin
En bil i sista vilan, glömd och gömd. Ännu en bild som vi diskuterade kring. Bilen är klockren som förfall. Bra med svartvitt. Det vi var oense om var gräset framför bilden men vi kom fram till att gräset var en del av förfallet och naturen var på väg att ta över bilen.

Plats 5. Förfall 2 Alf Bogren
Ett färgstarkt förfall, där de gröna nyanserna lyfter bilden. Huset bildar en diagonal genom bilden. Här visas förfallet så att man nästan ser hur det rasar ihop.

Plats 4. Klottergränd Peter Brolin
Bra uppbyggd bild med alla linjer som bildas i motivet. Förfallet förstärks av budskapet på väggen. Även avsaknaden av färg förstärker intrycket när man betraktar bilden.

Plats 3. Fönster i förfall Per Gyllingberg
Vi tolkade bilden så här. En början till förfall, ett fönster som håller på att ge upp. Samtidigt finns det lite hopp om en framtid i form av blomman. Fönstret bildar en ram runt blomman.

Plats 2. Förfall Alf Bogren
Ett inte alltför ovanligt förfall mitt i samhället. Huset till höger var nog vackert i sin glansdagar. Det känns som ett medvetet val att visa de nya husen i bakgrunden, det förstärker budskapet om förfall.

Plats 1. Väntan Maud Sjöstedt
Ett mycket vackert förfall. Färgens färgflagnat och björkens omfamning verkar ödesmättat. Bra bilduppbyggnad med fönstret till vänster och grenarna som sträcker sig mot fönstret. Det var vår favorit från start.

Grattis till segern!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *