Marstävling digital

Jury för den digitala månadstävlingen i mars var 3 herrar från Bankeryds fotoklubb. De skriver bland annat såhär:

”Det är alltid en extra utmaning att bedöma tävlingsbilder utan något specifikt motto. Hur jämför man ett porträtt, en macro-bild och ett vackert avbildat landskap? Har man ett motto kan man som jury först sortera bilderna utefter hur väl bildinnehållet stämmer med det angivna mottot. D.v.s. att en tekniskt väl utförd bild kan ”falla” på att den inte helt följer mottot.

Bilder utan motto får vi bedöma på andra kriterier såsom känsla, komposition, tekniskt utförande vid fotograferingen, bildbehandling, presentation osv.”

18 Agent 007 har spårat ur Maj Arvidsson


17 Beskyddare Maj Arvidsson


16 Randig snö Sara Ahlin


15 Sommarfager arbetsplats Carina Lilja


14 Lundhags back to nature edition Per Gyllingberg

13 Amerika-Europa Göran Lyman

12 Innan renoveringen Daniel Lindström

11 Nalle Göran Lyman

Blir Nalle lite generad över att bli plåtad i badet? Vattendropparna runt björnens nos skapar rörelse i bilden. Att motivet placerats mitt i bilden gör den dock lite statisk. En tightare beskärning av bildens vänstersida samt den ljusa klippan i bildens nederkant ger bilden en bättre balans.

10 Som ett mjukt täcke över döden Sara Ahlin

Bilden förmedlar ett vemod, kanske en sorg över någon som gått bort. Vi kan riktigt känna kylan och blåsten och drar ner mössan ordentligt över öronen. Avsaknaden av dagsljus bidrar också till stämningen.

Utsliten trotjänare Carina Lilja

Ja, fjärilen ser verkligen ut att ha varit med om en del. Fin sommarbild med de gula lysande blommorna och fjärilen placerar på rätt ställe i bilden.

Svunna storhetstider Per Gyllingberg

Bildens titel är talande. Här var nog aktivitet när silon var i bruk. Förfallet går fort och blir ibland ett vackert tidsdokument. Vi gillar gråtonerna i den ruffa betong- fasaden. De nakna och ”trasiga” träden bidrar till stämningen i bilden. Eventuellt kan fotografen prova att beskära bilden i över- och underkant samt på vänster sida. Vi tycker att bildens budskap framträder tydligare då.

Vulkanvy Peter Brolin

Kompositionen bygger på en grön förgrund, ett träd placerat enligt 3-dels regeln och en bakgrund med bergen i fjärran. En dramatisk och fin himmel där molnen sveper in över bergstopparna och ett svagt solljus tränger igenom. Vi finner förgrunden lite orolig och för dominerande. Har bilden blivit hårt bildbehandlad?

Solnedgång i Hångsdala Maud Sjöstedt

Behaglig bild att vila ögonen på. Fint tajmat med de sista solstrålarna som gör att himmelen skiftar i alla fina nyanser. Det ser ut som om det brinner- det blir både vackert och dramatiskt. Vindkraftverken, träden och grässtrån bildar fina siluetter.

Lantlig idyll en dag i februari Alf Bogren

Vacker och välexponerad vinterbild med 3 färger, rött, vitt och blått. Det som ”gör” bilden i våra ögon är grinden. Varför blev den kvar när stora delar av stenmuren är borta? Eventuellt kunde fotografen prova att beskära bilden i nederkant och på höger sida. Grinden skulle framträda tydligare då.

Halkigt på enda vinterdagen i år Alf Bogren

Vardagsdramatik! Tänk så galet det kan gå denna vackra och soliga vinterdag. Vi kan riktigt känna hur lastbilsföraren pustar ut där han sitter i hytten med dörren öppen. Det gick ju trotts allt ganska bra ändå! Fin effekt med det svarta släpet mot den vita hytten och snön. Polisbilen har en roll i kompositionen, skapar dramatik och talar om att det precis har hänt.

Utpekad Peter Brolin

En lite annorlunda fågelbild i en avskalad färgpalett. Fin skärpa på fågeln. I juryn talade vi mycket om handen som sticker upp i bildens nederkant. Tillför den något till bilden eller inte? Handen känns lite apart men den ger en referens om hur stor och hur nära fågeln är. Intressant att fågeln har ögonkontakt med betraktaren. Vad har den för sinnesstämning när det tittar på oss med sina kalla ögon?

Vissnad skönhet Maud Sjöstedt

Vissnad javisst, men ibland är det som om blommor blir mera intressanta att fotografera när de nått detta stadie. Vi gillar den mörka bakgrunden och ljus- sättningen. Bilden blir väldigt koncentrerad. Fin skärpa. En bild att hänga på väggen.

Härfågel Daniel Lindström

En art-bild med touch. Denna bild såg vi tidigt som en ”topp 3 bild”. Påpassligt av fotografen att lyckas fånga ögonblicket när fågeln tar ett byte med sin länga näbb. Behaglig färgskala med lugn bakgrund. Skärpan ligger fint på motivet. Det röda lövet bildar en kontrast som riktar blicken mot motivet. Eventuellt skulle fotografen kunna fundera på att tona ner den gula fläcken i bildens bakgrund, den stjäl onödig uppmärksamhet. Grattis till en fin vinnarbild!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *